dimecres, 28 de febrer del 2018

S'ALQUERIA BLANCA - CA'N JORDI - ES GUARET VELL - CONSOLACIÓ



Tres agradables sorpreses pels voltants de S' Alqueria Blanca: un interessant i extens poblat talaiòtic, un llogaret encisador i un puig no massa conegut amb el seu oratori i les corresponents vistes cap a la costa de llevant.

Poblat talaiòtic de Ca'n Jordi







Powered by Wikiloc

Punt de partida: camp de futbol de S'Alqueria Blanca
Distància: 9 km
Dificultat: fàcil

Començarem a caminar pel camí asfaltat de Son Punta, direcció oest, deixant el camp de futbol a la nostra esquerra.

En fer poc menys d'un km de passeig, per dins conreus envoltats d'altes parets seques, ens trobarem amb una bifurcació.



Bifurcació

Prendrem cap a l'esquerra pel camí dit de Sant Jordi.

Un km més endavant veurem les primeres grans pedres del talaiot circular de Ca'n Jordi. Durem una mitja hora de camí.



Cartell informatiu



Columna del talaiot
Podrem apreciar  perfectament la columna central i el corredor que comunica amb l'exterior d'aquesta construcció circular. Alguns investigadors consideren que es tractaria d'un centre de distribució d'aliments controlat per la elit. Altres pensen si eren torres de vigilància o defensives. Tal vegada es combinaven ambdues funcions. O d'altres, fins i tot.


Es tracta d'un dels talaiots que hi havia en el poblat del mateix nom. El poblat estava envoltat de murades (en queden alguns trams amb pedres de fins a 3m d'alçada). Podrem apreciar també altres construccions prehistòriques dedicades a vivenda i altres menesters.














Ara seguirem pel mateix camí prop d'un km més. Agafarem el camí de Guaret Vell, cap a l'esquerra.

En pocs metres arribarem a un encisador lloc. A banda i banda del camí es troba un conjunt de cases antigues molt ben conservades. També hi ha una petita capella que s'utilitzaven per oir missa els habitants de la contrada




A la dreta els patis empedrats de les mateixes cases, una continuació de l'altre, formen una espècie de carrer. Caminarem pel mateix i veurem unes façanes amb portals rodons, finestrons fets d'una sola peça de marès, canaletes de fang baixant de les teulades, una gran parra formant una porxada... tots els detalls són dignes d'admiració.









A l'esquerra del camí podem observar una casa, un gran pati empedrat i un hort. Crida l'atenció l'enginyós sistema hidràulic que comença amb la recollida d'aigua d'un aljub, passa per unes canals i acaba en unes piques de pedra.







Retornarem sobre els nostres passos prop d'un km per agafar un camí a la nostra dreta. Arribarem tot d'una a les cases de Ca'n Joodi.



Pati de les cases de Ca'n Jordi



Placa de rajoles que veurem a una paret
Desferem el camí i tornam en direcció al camp de futbol. Però abans d'anar als cotxes, pujarem a Consolació. Per tant a un km i mig de les cases de Ca'n Jordi ens trobarem el desviament que puja per la part del darrere.

En primer lloc seguirem el camí des Pou Nou.




Seguidament agafarem la desviació del Camí des Puig Gros.




I molt aviat pujarem pel Camí del Darrere.




A poc a  poc agafarem altitud.




Consolació és un Puig d'uns 200 m d'alçada. El santuari té un aspecte fortificat. Però la capella, d'estil barroc, és ben gran i decorada amb multitud de flors i àngels.

Si voleu fugir de les fatigues del món modern, en aquest puig hi podreu respirar pau i tranquil.litat cent per cent.



Entrada



Porta de la capella



Pou



Pati posterior



Aspecte de la costrucció




Vistes cap a la mar.
Baixarem cap a l'aparcament del camp de futbol tot dret per les escales que ens duran al camí de Sa Teulera. I aquest mateix ens durpa en poc temps als cotxes.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada