dimarts, 23 d’octubre de 2018

VOLTA PER SANT JOAN

Volteta per camins camperols, passant per conreus diversos, horts, torrents, pous, sínies, molins i altres elements que ens mostren l'aprofitament de l'aigua en aquest poble del Pla de Mallorca.


Sant Joan

Començarem i acabarem devora Consolació. Travessarem el poble i farem una volta per la part sud del mateix. L'itinerari no suposa cap alçada remarcable. Transcorre per camins plans, molts d'ells asfaltats.


Itinerari totalment circular

Punt de partida: Carrer de Consolació (final)
Distància: 11 km
Dificultat: fàcil


Just devora les escales que pugen a Consolació trobarem molt de lloc per aparcar els cotxes. 

Anirem cap al centre del poble. Passarem per l'esglèsia parroquial. Seguirem pel carrer Mestre Mas fins quasi bé les afores del poble. Girarem cap a la dreta pel camí de Sa Bastida.Placa de rajoles de ceràmica

Arribarem a la carretera de Petra. Girarem a l'esquerra i arribarem a una sínia restaurada.


A vegades, la sínia està en moviment i treu aigua,


Després arribarem a la creu de terme.Carretera de Petra

Uns 40 metres més envant agafarem un camí asfaltat. Ës el Camí de Ses Casetes. El nom li és ben escaient: a banda i banda es succeeixen petites cases de caire agrícola.


Camí de Ses Casetes.

En trobar un encreuament, girarem a l'esquerra.  Estam just devora l'Hort de ca Don Xim. Passarem pels Tres Safarejos.Estat actual dels Tres Safarejos

Seguirem per aquest camí fins que, una vegada travessat el torrent d'Hortella, trobarem un encreuament on girarem cap a la dreta.

Farem una ziga-zaga i quedarem orientats cap a ponent. Trobarem dos safarejos més a la dreta i, al fons, veurem un molí. No hi arribarem, sinó que abans girarem pel camí de l'esquera. Iniciarem una petita costa que ens durà fins a les cases de Son Bruixó.  Passarem per una sínia en desús.Sínia arribant a la carretera de Vilafranca.

Així arribarem a la carretera Ma.3222 que va fins a Vilafranca. Caminarem per ella, tenint esment als cotxes, uns 100 m.  La creuarem i agafarem el primer camí de la dreta. Som a Son Pericàs. A la nostra esquerra, en paral.lel a nosaltres, una filera de canyes bordeja el torrent.Canyes a la vorera del torrent

En arribar a una figuera que ens queda a la nostra dreta i que fa cap de cantó, haurem d'agafar el caminet de terra i girar cap a ponent altre pic.


Aquí deixarem el camí asfaltat

Passarem per unes altres interessants edificacions relacionades amb el món  hortícola. Un pou


Pou cobert

i un enorme safareig ple d'aigua.


Safareig de ca n?Amador

El camí ens durà a passar per baix de les cases d'Horteta, a la nostra dreta. 


Cases d'Horteta


Ens cridarà l'atenció un pou a la nostra esquerra, just davant les cases.

Pou


Seguidament ens trobarem el més principal i asfaltat Camí d'Horta que ens durà, passant per extensos conreus, fins a Consolació.

Val la pena pujar les gastades escales que pugen al monestir i visitar les diferents edificacions.


Entrada a Consolació


Capella


Vistes cap a ponent


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada