dissabte, 19 de gener del 2019

VOLTANTS HORTELLA - ES PAGOS

Aquesta passejada recorre alguns dels camins secundaris d'una zona del Pla de Mallorca, entre els termes de Porreres i Sant Joan.

Transitarem per les grans possessions d'Hortella Vell i Es Pagos. Es tracta d'una zona d'horts i també de conreus de secà. Antigament, però, gran part del cultiu de la zona era vinya.



Llimonera a l'Hort de Son Jordi

Per tel d'evitar part de la carretera Porreres - Vilafanca, farem un curt canvi de cotxes.


Agafarem un molt poc marcat camí de terra en direcció al Puig Rodó i a Son Jordi. Farem la Costa del Alens. Arribarem fins a Hortella Nou. Visitarem Hortella Vell. I acabarem al turó on s'hi ubiquen les cases de la que fou gran possessió de Es Pagos.





Powered by Wikiloc



Punt de partida: Km 4,200 de la carretera Ma 5101, entre Porreres i Vilafranca
Distància: Poc més de 8 km
Dificultat: Fàcil


El primer que ens cridarà l'atenció serà el terreny fèrtil. Al llarg de la caminada ens trobarem  pous, conreus, sínies, síquies, horts...



Caseta reformada a la vorera del camí

A la nostra esquerra ens farà costat el Torrent de Son Valls, tributari del Torrent de na Borges.



Camps de conreu


Fruiters

El camí farà unes corbes, passarà per devora del Puig Rodó de Son Jordi i, abans d'arribar a les cases, assolirem la zona d'horts d'aquest lloc de Son Jordi.




Sínia restaurada l'any 2005 pel Consell de Mallora

Canalització a la sínia de l'Hort de Son Jordi.

Seguint el camí, ara asfaltat, tot d'una en haver passat per les cases de Son Jordi, prendrem cap al pinar que veurem just al davant.




Figueres abans d'entrar al pinar que ens quedarà a l'esquerra

Travessarem aquest pinar aturonat, cercant la Costa dels Alens.  El camí serà de terra per dins els pins i asfaltat després.

Envestirem la Costa dels Alens, amb una molt pronunciada rampa, que farem de cap avall. Arribarem a l'altra zona d'hort del dia: Hortella, molt prop de Vilafranca, però encara dins el terme de Sant Joan.

Anirem cap a la carretera principal Palma - Manacor, que passarem per davall, per tal d'anar fins a veure de prop les cases d'Hortella Nou.

Recularem aquest mig km i seguirem la nostra volta. Ens dirigirem a les cases d'Hortella Vell.



Entrada a les antigues cases

Val la pena donar una ullada al pati i als accessos. Si hi ha ocasió de veure-ho, el celler és d'una gran magnitud i està molt ben conservat.

Ens dirigirem, després, cap a Es Pagos. Tornarem a travessar la Serra Llarga, bordejant el Puig Colom. I Pujarem el turonet (170 m) per visitar la part que no és tancada de les cases.


Es Pagos
 

Es Pagos disposava d'unes edificacions molt grans. Després de la repoblació del Rei En Jaume, va ser una possessió molt important, on hi habitava molta gent, senyors i treballadors.

Per a més informació sobre Es Pagos, vegeu el següent enllaç a la Wikipèdia.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Es_Pagos



Entrada principal


Pati interior











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada