dimecres, 20 de febrer del 2019

VOLTA PELS CAMPS D'ARIANY

Els voltants d'Ariany mostren la seva riquesa agrícola i ramadera. Transitarem per camps de conreu i d'hort. A l'hivern veurem ametllers en flor. Escoltarem la placidesa de la natura. Olorarem aromes de porrassa, d'espàrrec i, també, de granges de porcí.


Camps d'Ariany. Un comptador d'aigua de la comunitat de regants.

Començarem i acabarem al poble aturonat, però la passejada és plana. Passarem quasi bé tot el temps per les terres, avui dia de reguiu, sembrades de fruiters i, sobretot, d'hortalissa.








Powered by Wikiloc

Punt de partida: Plaça Major
Distància: 11 km
Dificultat: fàcil


Des de la Plaça Major ens dirigirem cap a l'església parroquial, passant per davant l'Ajuntament.



Església feta construir per la Marquesa d'Ariany


Mirador de sa Creu

Des del mirador i cap a l'esquerra, agafarem un empedrat que baixa (el camí de la Marquesa).  Arribarem a la carretera, que travessarem.

Anirem caminant pel Camí de Son Gibert. Arribarem a un primer pou, el Pou Bo.


Arcades del Pou Bo

Seguirem caminant pel mateix camí fins a trobar-nos una altre edificació singular, el Pou Jurà. Està empedrat i té un rentador i unes piques.




Pou Jurà

Just en aquest punt, deixarem aquest camí que ens duria a Petra, per girar cap a l'esquerra. Començarem a passejar entre sementers i horts. Es tracta del Camí des Camps.

Arribarem a un encreuament de camins. Anirem cap a la dreta. Molt seguit trobarem un altre opció de camins. Anirem cap a l'esquerra, passant just al costat d'una granja de porcí. I es notarà! 

Passarem per un dipòsit d'aigua de forma rodona.


Safareig de forma circular. Al fons, el poble. 

Arribarem a una cruïlla, devora una caseta. Prendrem a la dreta altre cop. Haurem fet uns 2 km.




Casetes d'en Merlet

Quasi bé tot d'una voltarem a l'esquerra. Passarem pel costat de més explotacions porcines.

El camí separa dues classes de conreu. Mentre cap a l'esquerra hi ha terra fèrtil, sense parets, a la dreta hi veurem cultius de secà, envoltats de parets seques.





Figuera

En dur 4'5 km des del començament, trobarem una altra cruïlla. Ens girarem a l'esquerra, ja voltant cap al poble d'Ariany. Cas de prendre cap a la dreta aniríem a Son Ribot, una de les majors possessions del municipi.



Primeres flors d'ametller, Ariany al fons.

Passarem pel costat d'una pleta, antigament lloc tancat on pasturava el bestiar, avui dia convertit en garriga, tot ple d'ullastres i mates. En aquest tancat hi ha les restes prehistòriques d'un poblat talaiòtic, devora les cases de Son Nivorra, un gran latifundi. Haurem recorregut uns 5 km

Girarem a l'esquerra i entrarem de ple per dins els camps que formen una comunitat de regants, fent ziga-zagues.



Passarem per aquestes figueres de moro

Transitarem per cultius de pebrers o  alberginieres, de cebes i alls, de carxofes i julivert... cada trocet de terra fèrtil, ben cultivat, i amb el seu corresponent contador d'aigua. No hi veurem un pam de terra desaprofitat. Segons l'època de l'any estaran en plena producció o no.



Camins plans, rectes, sense cap paret

Albergínies, ja musties en aquest mes de gener


Ens desviarem cap a la dreta per anar cap a les zones poblades. Deixarem el conredís per tal d'arribar a unes primeres cases. Trobarem un poc de costa. Arribarem a Ca na Panxeta. Durem 6 km de caminar.



Anirem cap a la part esquerra 

Girarem a ponent i el camí ens durà cap a un revolt que tomba cap al nord. Seguirem recte. Passarem per un gran camp sense arbres a la dreta.



Tractor llaurant

Tot d'una tornam anar cap a llevant i seguidament cap al nord. Passarem per una molt gran indústria porcina. Seran 7,6 km fets.



Allà al davant tornarem a anar cap a l'esquerra

I ara ja girarem a l'esquerra en direcció al poble aturonat, que tindrem just al davant. Però encara no hi arribarem per aquest camí. Abans, tornarem a voltar cap a la dreta per un camí enmig d'altes parets.

Cal dir que l'itinerari fet en aquesta ocasió pot ser modificat de diferents maneres, perquè hi ha moltes opcions. Per tant, no cal preocupar-se si un es perd una mica. Es podrà anar per un altre lloc. Només sabent que el poble està a la vista i a dues passes, la sensació no serà d'haver-se extraviat. A més, tots els camins duen a Roma, ens deia la padrina.



Voltarem en aquest punt

Després ja sí que anirem recte cap al nostre destí. En ser en el darrer encreuament del dia, cap a l'esquerra passarem per davant dos interessants molins, molt poc abans d'arribar definitivament al casc urbà: el molí d'en Benet i el molí de Can Gener.


Molí d'en Benet

Un darrer esforç ens durà al bell mig del poble d'Ariany, enfilat sempre sobre el petit turó.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada