diumenge, 12 de maig de 2019

SA DRAGONERA


Pujada al Far Vell i  caminada més planera fins al far de Tramuntana, tot explorant els paisatges de l'illot de Sa Dragonera.

Mallorca des de Sa Dragonera

Anirem primer a l'inutilitzat Far Vell, en desús a causa de la seva alçada (354 m) ja que quedava cobert massa sovint pels núvols. Dinarem davall uns pins devora el petit port de Cala Lladó. Posteriorment visitarem el far de Tramuntana, deixant per un altre dia un tercer far, el Far de Llebeig.Powered by Wikiloce s'encarrega de fer la travessia des de fa molkts d'anys


Punt de Partida: Mollet de Sant Elm (Andrats)
Distància; 12 km
Dificultat: Moderat

Ens embarcarem amb el llaüt "Margarita" que s'encarrega de fer la travessia des de fa molts d'anys.
http://www.crucerosmargarita.com/

En 15 minuts atracarem a Cala Lladó.


Arribada al port de  Sa Dragonera

Tot d'una ens trobarem el Centre d'Informació per a visitants. Allà ens podrem informar de diversos aspectes històrics, paisatgístics i de natura, itineraris, etc


Primer contacte amb l'illa

Anirem cap al començament de diversos itineraris, envoltats de sargantanes, que no deixarem de veure en tot el dia.

Més informació sobre sargantanes i Sa Dragonera:


Es tracta d'un camí que ascendeix poc a poc.Cartell indicador

Aviat trobarem la bifurcació que ens permetrà anar al Far de Llebeig o al Far Vell, també anomenat Na Pòpia. Aquest darrer és el nostre primer objectiu. 

Passarem per camps de conreu i ens dirigirem cap al punt més alt de l'illa.


El far està a dalt de tot.

A poc a poc anirem agafant altura i les vistes seran de cada vegada més espectaculars.


Sant Elm, des de Sa Dragonera

El camí serpenteja i s'enfila poc més de 4 km. En dur una mitja hora de caminar, arribarem al Coll Roig on hi ha un mirador que guaita cap a mestral.


Es Coll Roig (98 m)

Seguirem ascendint pel camí pedregós fins arribar a les runes del far. No s'aconsella visitar-les. Val més conformar-se en pujar al primer pati, no més. Hi trobarem un pou al mig. Les vistes, espectaculars.


Des del Far Vell

Una mica més endavant podrem pujar al cim, situat uns metres més amunt, tenint cura de no apropar-se massa als precipicis. 


Al fons, el Far de Llebeig

El que queda de la torre del Far Vell

La tornada serà pel mateix camí. Gaudirem de l'espectacularitat de la baixada, amb la costa de Mallorca al davant i la mar abaix.

En tornar a ser devora el petit port, anirem cap al Far de Tramuntana, que ara ens quedarà a la nostra esquerra. 

Ens aturarem a fer un mos a una zona de taules i bancs, davall un frondós pinar, en companyia de les sargantanes omnipresents. I en haver agafat forces, partirem altre pic a caminar, que és el que ens agrada.

El camí cap al Far de Tramuntana ens proporcionarà unes increïbles imatges cap a La Trapa, la Torre d'en Basset, el Cap Fabioler i Es Freu.


Aquest far està a uns 2 km del port, per la qual cosa s'hi pot arribar en una mitja hora.


Arribant al Far de Tramuntana (80 m d'alçada sobre el nivell de la mar).

Molt prop del far i creuant el camí, just on passa el meridià de Paris, hi ha un petit homenatge a l'astrònom Doninique Françoise Aragó. Aquest científic, l'any 1808, triangulava entre Mallorca, Eivissa i Formentera per tal d'estendre el meridià fins a les Illes.


Homenatge al científic Aragó

De tornada cap a la barca que ens retornarà a Sant Elm, donarem una darrera ullada al cim de Na Pòpia, que ens queda just al davant i que ens fa pensar que sembla impossible la construcció d'un far allà dalt, damunt aquella punteta. I que, a més a més, no pogué tenir la utilitat a que estava destinat. 

El cim punxegut del fons és on està el Far Vell


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada