dimarts, 14 de gener del 2020

PLATJA DE PALMA. CAN PASTILLA - ES PORTITXOL

Caminada per la costa de l'arenal de la Platja de Palma. Recomanam fer-la en els mesos d'hivern, per no coincidir amb la temporada turística. Haurem de tenir previst un canvi de cotxes. Es tracta d'una passejada no circular.


Monument a la rosa dels vuit vents del món, a Es Molinar prop de Es Portitxol.,

Començarem a Can Pastilla. Recorrerem la costa, ara pel passeig per a vianants, ara més per damunt les penyes, ara fent una incursioneta més interior... i anirem observant els diversos indrets pels que passarem, oblidant-nos de la condició turística del lloc i centrant-nos en els petits racons amb encant que anirem trobant.




Passarem per Ses Fontanelles, Cala Estància, Illot de Sa Galera, Es Carnatge, Cala Pudent, Cala Gamba, Torre d'en Pau i acabarem en Es Portitxol.





Powered by Wikiloc

El lloc on començam a caminar ha estat conegut, l'any 2019, per les troballes d'un vaixell romà enfonsat fa 1.700 anys. Transportava àmfores carregades d'oli, vi  i peix salat.

Entre els barris turístics de Les Meravelles i s'Arenal, es troba la controvertida zona humida natural de Les Fontanelles. Existeix un llarg procés judicial per decidir si es podrà convertir en zona comercial o si s'ha de mantenir com a zona de protecció mediambiental.

A la costa ens trobarem primer Cala Estància, seguit del Caló de Son Caios.

Dins la mar, ens acompanyarà l'illot de Sa Galera, bona part de la passejada. S'hi han trobat importants restes dels primers pobladors de les Illes.



Sa Galera

Seguidament i just a l'indret de l'aeroport, passarem per l'espai natural costaner de Es Carnatge.

La importància d'aquest lloc ve donada per l'abundància de  dipòsits de fauna  fòssil i pel seu interès geològic (petites platges fòssils del Plistocè Superior).

Ens trobarem una zona d'esbarjo on podrem veure abundants canteres i restes militars.



Restes d'explotacions de canteres



Es Carnatge


Posteriorment trobarem la petita Cala Pudent on s'hi dipositen importants quantitats de posidònia. D'aquí el seu nom: la putrefacció de l'alga produeix una olor forta.

Cala Pudent



Passarem per davant l'Hospital Sant Joan de Déu i ens plantarem a Cala Gamba, en el nucli de Es Coll d'en Rabassa. Arribarem al Club Nàutic.

En aquest punt deixarem la vorera de la mar per visitar el Parc Municipal de La  Torre d'en Pau, antiga torre de defensa de la costa. També fou una important fortificació militar (s XIX).



Entrada


Fortificació a la part del llevant


Seguirem la línia de costa i dins la zona de Ciutat Jardí, travessarem el Torrent Gros pel lloc anomenat Es Torrentó.

Ens trobarem, més endavant un obelisc, La Gaviota, on estan assenyalats, als seus peus, els vuit vents del món i d'on provenen. Ja ho diu la Jota marinera, de Maria del Mar Bonet:

Llevant, xaloc i migjorn
Llebeig, ponent i mestral
Tramuntana i gregal
Vet aquí es vuit vents del món

Una dona marinera
Sempre mira d'on ve es vent
Tan si es llevant com ponent
Es bon temps sempre l'espera

Qui s'enamora no es cansa
Si viu amb l'opinió
Que després d'una maror
Sol venir una bonança

Jota marinera

Arribarem a Es Portitxol en haver recorregut, des del començament, uns 9 km. Es tracta d'un lloc amb moltes cafeteries i restaurants, si és que decidim fer un mos.


Es Portitxol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada