dilluns, 16 de novembre de 2020

ARTÀ-SANTA MARIA DE BELLPUIG-SES PAïSSES-ARTÀ

La capella de Santa Maria de Bellpuig d'Artà està molt degradada, però té un encant. Està situada en una petita elevació, dos quilòmetres al sud del poble.

Aprofitarem per fer una volta pel foravila del municipi d'Artà, passarem pel poblat talaiòtic de Ses Païsses i acabarem devora l'antiga estació del tren.Caminarem per asfalt i per camins de terra. El recorregut és quasi tot pla.
Punt de partida: Antiga estació del tren

Distància: 8 km

Dificultat: fàcilPowered by Wikiloc


L'aparcament públic, just devora l'antiga estació de tren, és perfecta per començar aquesta excursioneta. 

Es tracta també del mateix lloc on es pot començar a recórrer l'actual Via Verda cap a Artà, seguint el recorregut de la via ferroviària existent fins l'any 1997. 

Vegeu Història del ferrocarril a Mallorca


Comen+ament Via Verda
Començament Via Verda

Prendrem el Camí Vell de Palma, caminant una estona per asfalt.

En dur uns 500 m, travassarem el torrent de Ses Terretes i trobarem una desviació (Camí de n'Estelrica) que prendrem en tornar a passar per aquí.Així que continuarem cap a la dreta. Aviat veurem la subestació elèctrica.


S'acabarà l'asfalt. El camí entrarà dins una zona d'alzines, aproximant-nos a una gran extensió ocupada per plaques fotovoltàiques, a la nostra esquerra. És el Parc fotovoltàic Bellpuig.

Uns 500 m més endavant trobarem el desviament, a la dreta i per dins les alzines, per pujar a l'ermita.

Els terrenys i l'ermita foren adquirits pel Consell de Mallorca, que té pensat una reconstrucció del lloc. Existeix un projecte del pintor Miquel Barceló per intervenir en la capella. 

La història de la capella i les construccions adjacents es remonten a l'any 1230. Més informació

Tenien cura de la capella els frares premonstratenses fins el 1425, any en que deixaren definitivament Mallorca. Història del priorat de Bellpuig

A dia d'avui, però, el monestir està molt abandonat i en runes.El lloc mostra un aspecte entre bell i degradat, fent-nos imaginar com devia ser en temps de l'Edat Mitjana.

Tornarem a baixar per entremig del frondós alzinar.Ara seguirem una mica més endavant per tal de veure part del sistema de recollida d'aigües de la zona.


Safareig

Canal

Zona de torrent i el parc fotovoltàic

Sínia

Gran aljub

En aquest punt donarem mitja volta i tornarem en direcció Artà. En arribar al Camí de n'Estelrica, prendrem cap a la dreta. 

Tornarem les plaques fotovoltàiques, des de l'altra banda.

NOTA:ens  A partir d'aquí ens  toparem amb diverses bifurcacions, pel que haurem de  tenir present que ens hem de dirigir cap a llevant, fins al Camí de Sa Corballa, que duu al poblat talaiòtic.

En haver caminat 1 km pel Camí de n'Estelrica, deixarem aquest camí asfaltat i agafarem un camí de carro, a l'esquerra. El camí fa uns 200 metres i arriba a un altre camí més important.

Aquí voltarem cap a l'esquerra una altra vegada i, cent metres després, trobarem un encreument amb un mirall.Quasi bé només atravessarem aquesta via i tot d'una, a mà esquerra  trobarem un altre camí de carro.Caminarem per aquest camí un mig quilòmetre.


I sortirem al Camíde Sa Corbella, directe cap al poble.Ens faltaran dos quilòmetres i mig de caminada, per asfalt. 

Tornarem a passar per damunt del torrent de es Terretes, passant per horts i zones de fruiters. L'aigua no escasseja per aquesta zona.

Aviat passarem per un altre alzinar. Som just devora el poblat talaiòtic de Ses Païsses. Més informació


I donarem per acabada aquesta interessant volta pel municipi d'Artà.
Cap comentari:

Publica un comentari